ελιά & λάδι: Εχθροί και Ασθένειες της Ελιάς

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Εχθροί και Ασθένειες της Ελιάς


Εχθροί και Ασθένειες της Ελιάς

'Οπως όλα τα δέντρα έτσι και η ελιά έχει εχθρούς και ασθένιες.

Ορισμένοι εχθροί της ελιάς είναι:
Δάκος  
 O Δάκος είναι µια µικρή µύγα µήκους 4-5 χιλιοστών µε κεφαλή ξαν-
θοκίτρινη. Tα µάτια της έχουν πράσινες µεταλλικές ανταύγειες, ο
θώρακας έχει χρώµα κιτρινοκαφέ και η κοιλιά της είναι καστανοκί-
τρινη. Tα φτερά της είναι διαφανή µε µια µικρή καστανή κηλίδα
στην κορυφή.
O Δάκος τρέφεται αποκλειστικά από τον καρπό της ελιάς. Όλες οι
ποικιλίες γενικά προσβάλλονται από το Δάκο, άλλες σε µικρότερο
και άλλες σε µεγαλύτερο βαθµό. H ποικιλία Mαντζανίλο, για παρά-
δειγµα, θεωρείται περισσότερο ευαίσθητη από την Kορωνέικη και
την Nτόπια . 
H καταπολέµηση του Δάκου γίνεται µε δολωµατικούς και καθολι-
κούς ψεκασµούς. Για να είναι αποτελεσµατικοί οι ψεκασµοί θα πρέ-
πει να γίνονται στον κατάλληλο χρόνο και, όπου είναι δυνατό, πά-
νω σε οµαδική βάση. O ψεκασµός σε µια περιοχή να συµπληρώνε-
ται το αργότερο µέσα σε 7 µέρες. 

Πυρηνοτρύτης


Πυρηνοτρήτης είναι ένα έντομο που ανήκει στην τάξη των Λεπιδοπτέρων, δηλαδή των πεταλούδων. Το έντομο είναι μια πολύ μικρή πεταλούδα γκρίζου χρώματος. Στο στάδιο του σκουληκιού, το έντομο προκαλεί σοβαρές ζημιές στα φύλλα, τα άνθη και τον ελαιόκαρπο. Για κάθε ένα από τα όργανα αυτά της ελιάς έχει και μια γενεά. Τη φυλλόβιο, την ανθόβιο και την καρπόβιο.

Το σκουλήκι της φυλλόβιου γενεάς εμφανίζεται το Φεβρουάριο-Μάρτιο αλλά δεν προκαλεί οικονομική ζημιά, γι΄αυτό δεν συστήνεται οποιαδήποτε επέμβαση.

Οι ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να επιδιώξουν την καταπολέμηση της ανθόβιου γενεάς του Πυρηνοτρήτη, της οποίας το σκουλήκι εμφανίζεται περί το τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου. Εφόσον γίνει καταπολέμηση της γενεάς αυτής ο πληθυσμός του εντόμου της καρπόβιου γενεάς μειώνεται σημαντικά, έτσι ώστε η ζημιά που προκαλείται στον καρπό να είναι πολύ μικρή. Πολλές φορές μάλιστα είναι ανύπαρκτη.


Ρυγχίτης


Μικρό κολεόπτερο μήκους 5-6 mm με χαρακτηριστικό ρύγχος. Ολοκληρώνει μια γενεά σε 2 χρόνια. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη στο έδαφος τον πρώτο χειμώνα και ως τέλειο στο έδαφος το δεύτερο χρόνο. Τα τέλεια αυτά βγαίνουν από το έδαφος Απρίλιο-Μάιο και φτάνουν στο φύλλωμα όπου τρέφονται για λίγες εβδομάδες από τα τρυφερά φύλλα και τις κορυφές των νεαρών βλαστών. Όταν δημιουργηθούν οι καρποί τρέφονται απ’ αυτούς τρυπώντας με το ρύγχος τη σάρκα και προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση. Τον Ιούλιο-Αύγουστο, αφού ανοίγει μία οπή μέχρι το ενδοκάρπιο (πυρήνα) τοποθετεί με τον ωοθέτη ένα αυγό, το οποίο σε 10 ημέρες εκκολάπτεται και η νεαρή προνύμφη ορύσσει στοά που φτάνει στο σπέρμα το οποίο τρώει. Οκτώβριο-Νοέμβριο οι προνύμφες έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν τον καρπό και μπαίνουν στο έδαφος όπου παραμένουν ως το τέλος του επόμενου θέρους ή αρχές φθινοπώρου οπότε νυμφώνεται. Την επόμενη άνοιξη βγαίνουν τα τέλεια.




Καλόκορη


Είναι ένα μακρόστενο ημίπτερο, μήκους 7-8mm, με λεπτά και μακριά πόδια. Έχει 1 γενεά το χρόνο και διαχειμάζει στο στάδιο του αυγού σε σχισμές των κλαδιών. Την άνοιξη εμφανίζονται οι νύμφες οι οποίες κατεβαίνουν από τα δένδρα στο έδαφος και προσβάλλουν ποώδη φυτά, κυρίως τσουκνίδες. Από τα τέλη Μαρτίου ενηλικιώνονται και εγκαθίστανται στους οφθαλμούς και τις ταξιανθίες, από όπου απομυζούν φυτικούς χυμούς. Η ωοτοκία γίνεται από τέλη Απριλίου έως μέσα Ιουνίου. 


Βαμβακάδα ή Ψύλλα

                                                 

Η Βαμβακάδα παρεμποδίζει τη διαδικασία της γονιμοποίησης, καθώς σχηματίζει αποικίες στις ταξιανθίες με αποτέλεσμα αυτές να καλύπτονται από βαμβακώδη εκκρίματα. Παράλληλα, προκαλεί εξασθένιση των δένδρων λόγω α­πομύζησης φυτικών χυμών και α­νάπτυξη των μυκήτων της καπνι­άς.


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω εχθρών  εκτελούνται επαναληπτικοί ψεκασμοί με Εντομοκτόνα.

  





ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Κυκλοκόνιο
Η ασθένεια προκαλεί μεγάλη εξασθένιση των δένδρων λόγω της μεγάλης φυλλόπτωσης και μείωση της παραγωγής μέχρι ακαρπίας.

Προσβάλλει τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των ταξιανθιών.



Γλοιοσπόριο

Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς κοντά στην ωρίμανση ή ώριμους. Η προσβολή αρχίζει κυρίως από την κορυφή του καρπού ή το σημείο πρόσφυσής του με τον ποδίσκο. Στην αρχή εμφανίζεται κηλίδα καστανοϊώδης η οποία εξαπλώνεται και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του καρπού. 



Κερκόσπορα 

Προκαλεί κηλίδωση στους καρπούς και τα φύλλα
Στους πράσινους καρπούς εμφανίζονται καστανές κηλίδες ελαφρά βυθισμένες διαμέτρου 4-10mm. Κάτω από τις κηλίδες ο ιστός είναι καστανός.
Στα φύλλα, στην επάνω επιφάνεια του ελάσματος εμφανίζονται κίτρινες περιοχές οι οποίες στη συνέχεια εξελίσσονται σε νεκρωτικές 












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου