ελιά & λάδι: Αρωματικά ελαιόλαδα με βότανα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αρωματικά ελαιόλαδα με βότανα


Αρωματικά ελαιόλαδα με βότανα






Ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι ένα αεροστεγές γυάλινο μπουκάλι, αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά και αγνό παρθένο ελαιόλαδο.


Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

Καταρχάς το ελαιόλαδο καλό είναι να είναι αγνό παρθένο.
Τα μπουκάλια, καλό να είναι γυάλινα, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά γιατί στα πλαστικά αλλοιώνεται η μυρωδιά του λαδιού μετά από κάποιο καιρό. Επίσης καλό είναι να κουμπώνει με φελλό και όχι με πώμα, γιατί είναι πιο αεροστεγής ο φελλός.

Αν χρησιμοποιήσουμε μικρά μπαχαρικά (κόκκους πιπεριού πχ), υπάρχουν 3 τρόποι ώστε να μην πέφτουν στα φαγητά που ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Πρώτος όταν έχει περάσει η διαδικασία ωρίμανσης και αρωματισμού, σουρώνουμε το ελαιόλαδο και αφαιρούμε τα μικρά μπαχαρικά.
Δεύτερος τα τοποθετούμε σε κάποιο ειδικό μαγειρικό η οργανικό δίκτυ έτσι ώστε να μην διασκορπίζονται στο ελαιόλαδο αλλά και να το αρωματίζουν ταυτόχρονα.
Τρίτος χρησιμοποιούμε τα ειδικά πώματα που έχουν τα ελαιόλαδα του εμπορίου ή τα πώματα με φελλό με το λεπτό μεταλλικό στόμιο που αφήνουν λίγο λίγο το ελαιολαδο να χυθεί σουρώνοντας το επίσης.

Τα βότανα για να μεταδώσουν καλύτερα τα αρώματα τους καλύτερα να είναι φρέσκα και όχι αποξηραμένα (αν και με αποξηραμένα μπορεί να γίνουν πάλι). Αν είναι φρέσκα τα πλένουμε πάρα πολύ καλά πριν τα βάλουμε στο λάδι και τα στραγγίζουμε σε μια καθαρή πετσέτα. Ανακατεύουμε καλά πριν από κάθε χρήση. Τα διατηρούμε πάντα μακριά από ήλιο και εστίες θερμότητας.

Υπάρχουν 2 μέθοδοι παρασκευής, η ωρίμανση αφήνοντας το κάποιο καιρό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε (συνήθως 2-3 εβδομάδες) και η μέθοδος του βρασίματος στην οποία θερμαίνουμε τα υλικά με το λάδι σε χαμηλή θερμοκρασία για κάποια ώρα ώσπου να πάρει τα αρώματα τους και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα όταν κρυώσει.
Εγώ προσωπικά προτιμώ την ωρίμανση.

Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι κατάλληλα κυρίως για σαλάτες, για τελείωμα και για μαρινάρισμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μαγείρεμα αλλά ίσως αλλοιωθούν τα αρώματα τους ή να γίνουν λίγο έντονα στο φαγητό.

Διαβάστε ακόμη:






 Βιβλιογραφία: Αρωματική Κουζίνα-Του Βαγγέλη Δρίσκα
Πηγή: http://mysupertheoryofsupereverything.wordpress.com



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου