ελιά & λάδι: Το ελαιόλαδο φάρμακο για το έντερο

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το ελαιόλαδο φάρμακο για το έντερο


Το ελαιόλαδο  φάρμακο για το έντερο

Το ελαιόλαδο πολύτιμο φάρμακο για το έντερο
Ξέρουμε τόσα για τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου αλλά τώρα μάθαμε από μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Journal of Leucocyte Biology, ότι, τουλάχιστον μια ουσία του, ελαττώνει σημαντικά την μειωμένη παροχή αίματος (ισχαιμία) στο έντερο, καθώς και την βλάβη που μπορεί να προκύψει, όταν επανέρχεται απότομα η παροχή του αίματος.
Η χημική ουσία, η οποία ονομάζεται «oleuropein aglycone», ανήκει στην ομάδα των  πολυφαινολών που ανευρίσκονται στο ελαιόλαδο, και θα μπορούσε να γίνει ένα νέο θεραπευτικό μέσο,  με στόχο την θεραπεία της εντερικής ισχαιμίας.
Όπως δηλώνει ο ερευνητής Salvatore Cuzzocrea, PhD., του Πανεπιστημίου της Μεσσίνα της Ιταλίας,«Οι φαινολικές ενώσεις του ελαιολάδου, μπορούν να μειώσουν τις δευτερογενείς αλλοιώσεις που προκαλούνται από την βλάβη του εντέρου. Η συγκεκριμένη ουσία, oleuropein aglycone, πιθανώς θα είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της φλεγμονής που προκαλείται απ’ αυτή τη νόσο».
Ένας άλλος ερευνητής, ο John Wherry,PhD., συντάκτης του περιοδικού Journal of Leucocyte Biology, δηλώνει «Το ελαιόλαδο διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες, που είναι γνωστές από χιλιετηρίδες, αλλά μόλις σχετικά πρόσφατα αρχίσαμε να έχουμε μια άμεση επιστημονική εικόνα για το πώς ακριβώς λειτουργεί στο ανθρώπινο σώμα.
Αυτή η μελέτη, όχι μόνο έριξε φως, σε επίπεδο μορίων, για το πώς το ελαιόλαδο μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία, αλλά μπορεί επίσης να ανοίξει νέες θύρες για τη βελτίωση θεραπευτικών μεθόδων, που να βασίζονται σε αυτή την ανακάλυψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου